TO JEDZ NA TRĄDZIK
DIETA PRZECIWZAPALNA=DIETA ANTYTRĄDZIKOWA
Dieta przeciwzapalna wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy, od którego zależy stan skóry (cery). Priorytetem spożywanie żywności różnorodnej i świeżej, jak najmniej przetworzonej, o kontrolowanej zawartości i jakości tłuszczu, dużej ilości warzyw i owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych, białka roślinnego.
JEDZ
✔️warzywa i owoce – świeże i rożnorodne kolorystycznie
✔️węglowodany złożone – produkty pełnoziarniste
✔️tłuszcze – oliwa, orzechy, pestki, olej rybi/z alg morskich
✔️tłuste ryby - łosoś, pstrąg tęczowy, sardynki, makrela, śledź
✔️białka – białka roślinne, np. soję, ciecierzycę, fasolę, jaja, ryby, chudy drób, owoce morza, chuda wołowina, fermentowane produkty mleczne*
✔️przyprawy przeciwzapalne – kurkumę, cynamon, goździki, kardamon, imbir, oregano, czosnek, kakao
✔️grzyby – boczniaki, shiitake, maitake
✔️zioła i przyprawy – oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, kurkuma, papryka słodka, curry
✔️napoje – woda, herbata zielona, biała i oolong, kawa z ziaren dobrej jakości
✔️czekolada* gorzka 90-100%
NIE JEDZ
❗️potrawy smażone
❗️fast food’y
❗️tłuszcze roślinne utwardzone - margaryny twarde, oleje poddane obróbce termicznej/oksydacji
❗️tłuszcze nasycone zwierzęce - z tłustego mięsa, masła, smalcu, łoju
❗️mięsa – czerwone przetworzone, tłuste
❗️węglowodany rafinowane – produkty o wysokim indeksie glikemicznym
❗️przetworzone przekąski, np. słone przekąski, słodycze czekoladowe i nieczekoladowe
❗️napoje gazowane, kolorowe, słodzone, energetyzowane
❗️alkohol (w jakiejkolwiek postaci)
*w niektórych przypadkach nawet i te mogą nasilać zmiany skórne, więc należy ograniczać do minimum lub zrezygnować całkowicie
O TO TEŻ MUSISZ ZADBAĆ
Wiesz, że trądzik może być objawem tego, że Twoje nerki potrzebują wsparcia?
🫀nerki regulują poziom elektrolitów w ciele, które są potrzebne wszystkim komórkom w ciele; jeśli regulacja elektrolitów zostaje zaburzona, nerki przestają prawidłowo filtrować
🫀zaburzona praca nerek to pogorszona detoksyfikacja przez układ limfatyczny
🫀powyższe powoduje, że organizm musi wydalić toksyny przez skórę
Co jeść, aby wesprzeć nerki (zmniejszyć trądzik)?
🍇sok z żurawiny 100%
🧨granat (owoc)
🫐czarna porzeczka
🍎jabłka
🌱natka pietruszki
🍀mniszek lekarski
💜buraki
🥬kapusta
💚spirulina
🍃chanca piedra (Phyllanthus niruri)
🌿pokrzywa
🌕imbir
🌚czarnuszka
🌷astragalus
🎋prawoślaz lekarski
Czego nie jeść (zaostrza trądzik)?
📍alkohol
📍fast foody
📍słone przekąski
📍słodycze
📍oleje roślinne: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, palmowy
📍syropy: glukozowy, fruktozowy, kukurydziany
📍wybielane zboża
📍sztuczne dodatki do żywności
Źródła danych:
https://doi.org/10.3390/nu14132677
https://doi.org/10.5114/dr.2022.117981
Mój podcast o diecie anty-trądzikowej:
YouTube, Spotify: #7 Katarzyna Łożyńska, dietetyk i trener - Jak pozbyć się trądziku?
Serdecznie zapraszam Cię na wszystkie moje profile w mediach społecznościowych, gdzie dzielę się darmową wiedzą z zakresu dietoterapii (dietetyka kliniczna; kliniczno-sportowa):
https://www.katarzynalozynska-dietetyk.pl
Instagram -> https://linkd.pl/ppdmc
Facebook -> https://linkd.pl/ppdma
Youtube -> https://linkd.pl/ppdmk
Tik tok -> https://linkd.pl/pd4rc
Podcast -> https://linkd.pl/peu2f
Email -> mail@katarzynalozynska-dietetyk.pl
Trądzik to jedno z najczęstszych problemów dermatologicznych, z którym boryka się wiele osób, zarówno młodych, jak i dorosłych. Choć przyczyny trądziku mogą być różnorodne, to jednym z czynników wpływających na jego nasilenie może być dieta.
Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mogą pogarszać stan skóry, powodując zwiększone wydzielanie sebum i powstawanie zaskórników. Wśród potencjalnych winowajców warto wymienić produkty wysokoprzetworzone, fast foody, słodycze oraz produkty mleczne (potocznie zwane nabiałem, jednak to błąd, ponieważ nabiał=produkty mleczne+jaja, a w kontekście mechanizmów trądziku produkty mleczne i jaja to zupełnie odmiennie działające na organizm produkty).
Aby wspomóc walkę z trądzikiem, warto sięgnąć po produkty bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i cynk. Warzywa, owoce, orzechy, ryby morskie czy nasiona lniane to doskonałe źródła składników wspomagających zdrową skórę.
Warto pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na spożywane produkty, dlatego warto obserwować swoją skórę i dostosować dietę do jej potrzeb.
Pamiętajmy, że zdrowe żywienie to klucz do pięknej i zdrowej skóry!
Dlatego poniżej przedstawię Ci najważniejsze aspekty żywieniowe, które w ostatnim czasie opisałam w ramach serii postów na mój profil Instagram.
TO ZAOSTRZA TWÓJ TRĄDZIK!
Słodycze: skoki cukru we krwi przez jedzenie przetworzonych produktów złożonych z cukru, rafinowanych zbóż i utwardzonych olejów roślinnych powodują nadmierne skoki glukozy i insuliny, prowadząc do hiperinsulinemii, która pociąga za sobą całą kaskadę hormonalną i immunologiczną. Na skutek wysokiej insuliny wytwarza się również więcej sebum (oleistej substancji w skórze), co wzmaga łojotok i zapychanie się ujść gruczołów łojowych.
Oleje roślinne poddane obróbce termicznej (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, kukurydziany): zwiększają ogólnoustrojowe stany zapalne (oksydacja lipidów; powstawanie produktów ubocznych).
Alkohol: toksyna substancja dla organizmu, mocno obciążające wątrobę (sprawna wątroba to podstawa zdrowej skóry); zazwyczaj bogaty w cukier, co wpływa na zmniejszone wchłanianie witamin i zatrzymanie gojenia się skóry; zaburza również sen, co negatywnie wpływa na hormony.
Mleko: mleko silnie pobudza insulinę i IGF-1 (Insulinopodobny Czynnik Wzrostu 1)+za tym↑androgeny, które działają pobudzająco na mieszki włosowe (łojowe), sprzyjające powstaniu trądziku hormonalnego (zwłaszcza w okolicy podbródka).
Rafinowane produkty pszenne: nowoczesne odmiany pszenicy (zwiększona ilość glutenu=↑alergizacja=↑stan zapalny) sprzyjają zwiększeniu wydzielania insuliny (↑ins=↑IGF-1+↑androgeny), co zaostrza trądzik i stan zapalny+produkty pszenne oczyszczone mają wysoki IG, a ↑IG=↑trądzik
Białko jaja: zawierają albuminę (białko), która może powodować wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie (układzie limfatycznym), co wzmaga odpowiedź ze strony układu odpornościowego, zaostrza zapalenie i może prowadzić do trądziku.
Suplementy: przyjmowanie NADMIARU niektórych suplementów jak wit B12, D, biotyna może wywołać trądzik za sprawą reakcji hormonalnych (m.in. wzrost testosteronu).
MOGĄ ZAOSTRZAĆ =/= WYWOŁUJĄ
czyli powyższe Cię dotyczy, jeśli już masz problem (trądzik)
dla przykładu→od picia mleka nie dostaniesz trądziku, ale jeśli go masz to spożycie mleka może go zaostrzać (rozwiązaniem eliminacja lub ograniczenie spożycia mleka)
Pomagam dietą, nie lekami.
Wszelkie prawa zastrzeżone Katarzyna Łożyńska