20 stycznia 2024

Trądzik a dieta: jak żywienie może wpływać na stan skóry

TO JEDZ NA TRĄDZIK

DIETA PRZECIWZAPALNA=DIETA ANTYTRĄDZIKOWA

 

Dieta przeciwzapalna wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy, od którego zależy stan skóry (cery). Priorytetem spożywanie żywności różnorodnej i świeżej, jak najmniej przetworzonej, o kontrolowanej zawartości i jakości tłuszczu, dużej ilości warzyw i owoców, ryb, produktów pełnoziarnistych, białka roślinnego.

 

JEDZ

✔️warzywa i owoce – świeże i rożnorodne kolorystycznie


✔️węglowodany złożone – produkty pełnoziarniste

✔️tłuszcze – oliwa, orzechy, pestki, olej rybi/z alg morskich

✔️tłuste ryby - łosoś, pstrąg tęczowy, sardynki, makrela, śledź


✔️białka – białka roślinne, np. soję, ciecierzycę, fasolę, jaja, ryby, chudy drób, owoce morza, chuda wołowina, fermentowane produkty mleczne*


✔️przyprawy przeciwzapalne – kurkumę, cynamon, goździki, kardamon, imbir, oregano, czosnek, kakao


✔️grzyby – boczniaki, shiitake, maitake


✔️zioła i przyprawy – oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, kurkuma, papryka słodka, curry


✔️napoje – woda, herbata zielona, biała i oolong, kawa z ziaren dobrej jakości


✔️czekolada* gorzka 90-100%

 

NIE JEDZ

❗️potrawy smażone

❗️fast food’y

❗️tłuszcze roślinne utwardzone - margaryny twarde, oleje poddane obróbce termicznej/oksydacji

❗️tłuszcze nasycone zwierzęce - z tłustego mięsa, masła, smalcu, łoju

❗️mięsa – czerwone przetworzone, tłuste

❗️węglowodany rafinowane – produkty o wysokim indeksie glikemicznym

❗️przetworzone przekąski, np. słone przekąski, słodycze czekoladowe i nieczekoladowe

❗️napoje gazowane, kolorowe, słodzone, energetyzowane

❗️alkohol (w jakiejkolwiek postaci)

 

*w niektórych przypadkach nawet i te mogą nasilać zmiany skórne, więc należy ograniczać do minimum lub zrezygnować całkowicie

 

O TO TEŻ MUSISZ ZADBAĆ

Wiesz, że trądzik może być objawem tego, że Twoje nerki potrzebują wsparcia?

 

🫀nerki regulują poziom elektrolitów w ciele, które są potrzebne wszystkim komórkom w ciele; jeśli regulacja elektrolitów zostaje zaburzona, nerki przestają prawidłowo filtrować

🫀zaburzona praca nerek to pogorszona detoksyfikacja przez układ limfatyczny

🫀powyższe powoduje, że organizm musi wydalić toksyny przez skórę

 

 

Co jeść, aby wesprzeć nerki (zmniejszyć trądzik)?

🍇sok z żurawiny 100%

🧨granat (owoc)

🫐czarna porzeczka

🍎jabłka

🌱natka pietruszki

🍀mniszek lekarski

💜buraki

🥬kapusta

💚spirulina

🍃chanca piedra (Phyllanthus niruri)

🌿pokrzywa

🌕imbir

🌚czarnuszka

🌷astragalus

🎋prawoślaz lekarski

 

Czego nie jeść (zaostrza trądzik)?

📍alkohol

📍fast foody

📍słone przekąski

📍słodycze

📍oleje roślinne: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, palmowy

📍syropy: glukozowy, fruktozowy, kukurydziany

📍wybielane zboża

📍sztuczne dodatki do żywności

 

 

Źródła danych: 
https://doi.org/10.3390/nu14132677
https://doi.org/10.5114/dr.2022.117981

 

 

Mój podcast o diecie anty-trądzikowej:
YouTube, Spotify: #7 Katarzyna Łożyńska, dietetyk i trener - Jak pozbyć się trądziku?

 

 

Serdecznie zapraszam Cię na wszystkie moje profile w mediach społecznościowych, gdzie dzielę się darmową wiedzą z zakresu dietoterapii (dietetyka kliniczna; kliniczno-sportowa):

 

https://www.katarzynalozynska-dietetyk.pl

Instagram -> https://linkd.pl/ppdmc

Facebook -> https://linkd.pl/ppdma

Youtube -> https://linkd.pl/ppdmk

Tik tok -> https://linkd.pl/pd4rc

Podcast -> https://linkd.pl/peu2f

Email -> mail@katarzynalozynska-dietetyk.pl

 

Trądzik to jedno z najczęstszych problemów dermatologicznych, z którym boryka się wiele osób, zarówno młodych, jak i dorosłych. Choć przyczyny trądziku mogą być różnorodne, to jednym z czynników wpływających na jego nasilenie może być dieta.

 

 

Dieta a trądzik

 

Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze mogą pogarszać stan skóry, powodując zwiększone wydzielanie sebum i powstawanie zaskórników. Wśród potencjalnych winowajców warto wymienić produkty wysokoprzetworzone, fast foody, słodycze oraz produkty mleczne (potocznie zwane nabiałem, jednak to błąd, ponieważ nabiał=produkty mleczne+jaja, a w kontekście mechanizmów trądziku produkty mleczne i jaja to zupełnie odmiennie działające na organizm produkty).

 

 

Jakie produkty warto spożywać?

 

 

Aby wspomóc walkę z trądzikiem, warto sięgnąć po produkty bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i cynk. Warzywa, owoce, orzechy, ryby morskie czy nasiona lniane to doskonałe źródła składników wspomagających zdrową skórę.

 

 

Warto pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na spożywane produkty, dlatego warto obserwować swoją skórę i dostosować dietę do jej potrzeb.

 

Pamiętajmy, że zdrowe żywienie to klucz do pięknej i zdrowej skóry!

 

Dlatego poniżej przedstawię Ci najważniejsze aspekty żywieniowe, które w ostatnim czasie opisałam w ramach serii postów na mój profil Instagram.

 

 

TO ZAOSTRZA TWÓJ TRĄDZIK!

 

Słodycze: skoki cukru we krwi przez jedzenie przetworzonych produktów złożonych z cukru, rafinowanych zbóż i utwardzonych olejów roślinnych powodują nadmierne skoki glukozy i insuliny, prowadząc do hiperinsulinemii, która pociąga za sobą całą kaskadę hormonalną i immunologiczną. Na skutek wysokiej insuliny wytwarza się również więcej sebum (oleistej substancji w skórze), co wzmaga łojotok i zapychanie się ujść gruczołów łojowych.⁠⁠

 

 

Oleje roślinne poddane obróbce termicznej (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, kukurydziany): zwiększają ogólnoustrojowe stany zapalne (oksydacja lipidów; powstawanie produktów ubocznych).⁠

 

 

Alkohol: toksyna substancja dla organizmu, mocno obciążające wątrobę (sprawna wątroba to podstawa zdrowej skóry); zazwyczaj bogaty w cukier, co wpływa na zmniejszone wchłanianie witamin i zatrzymanie gojenia się skóry; zaburza również sen, co negatywnie wpływa na hormony.⁠⁠

 

 

Mleko: mleko silnie pobudza insulinę i IGF-1 (Insulinopodobny Czynnik Wzrostu 1)+za tym↑androgeny, które działają pobudzająco na mieszki włosowe (łojowe), sprzyjające powstaniu trądziku hormonalnego (zwłaszcza w okolicy podbródka).⁠

 

 

Rafinowane produkty pszenne: nowoczesne odmiany pszenicy (zwiększona ilość glutenu=↑alergizacja=↑stan zapalny) sprzyjają zwiększeniu wydzielania insuliny (↑ins=↑IGF-1+↑androgeny), co zaostrza trądzik i stan zapalny+produkty pszenne oczyszczone mają wysoki IG, a ↑IG=↑trądzik⁠

 

 

Białko jaja: zawierają albuminę (białko), która może powodować wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie (układzie limfatycznym), co wzmaga odpowiedź ze strony układu odpornościowego, zaostrza zapalenie i może prowadzić do trądziku.

 

 

Suplementy: przyjmowanie NADMIARU niektórych suplementów jak wit B12, D, biotyna może wywołać trądzik za sprawą reakcji hormonalnych (m.in. wzrost testosteronu).

 

 

MOGĄ ZAOSTRZAĆ =/= WYWOŁUJĄ

czyli powyższe Cię dotyczy, jeśli już masz problem (trądzik)

 

dla przykładu→od picia mleka nie dostaniesz trądziku, ale jeśli go masz to spożycie mleka może go zaostrzać (rozwiązaniem eliminacja lub ograniczenie spożycia mleka)

Katarzyna Łożyńska Dietetyk Logo

Pomagam dietą, nie lekami.

Katarzyna Łożyńska Dietetyk Logo

media

pomoc

oferta

Facebook

 

Instagram

 

TikTok

 

YouTube

 

Spotify

Wszelkie prawa zastrzeżone Katarzyna Łożyńska

MENU