podnieś swoją ferrytynę
rozwiązanie dla kobiet z niską ferrytyną
Kuupująć jadłospis na ferrytynę, otrzymujesz gotowy plan posiłków na 7 dni, co stanowi klucz do zwiększenia poziomu ferrytyny u kobiet.
Wartość odżywcza każdego posiłku i każdego dnia jedzenia została obliczona przez wykwalifikowanego dietetyka, oferującego profesjonalne porady żywieniowe dla kobiet.
W środku jadłospisu znajduję się specjalna zniżka na ebooka-poradnika na temat ferrytyny, przyczyn jej obniżenia/podwyższenia, zasad dietoterapii i suplementacji.
To może być niedobór żelaza magazynowego, a jednym z najskuteczniejszych sposobów jego podniesienia jest odpowiednia dieta. Dlatego powstał ten unikalny jadłospis stworzony przez mgr Katarzynę Łożyńską, dietetyczkę kliniczną i sportową, specjalizującą się w pracy z kobietami, głównie poprawie ich zdrowia homronalnego i metabolicznego..
Każdy plan to 4 pełnowartościowe posiłki dziennie, które dostarczają nie tylko żelaza (zarówno hemowego, jak i niehemowego), ale też składników zwiększających jego przyswajanie, jak witamina C, bioaktywne związki roślinne czy nienasycone kwasy tłuszczowe.
100% dopasowany 7-dniowy jadłospis dla kobiet z niedoborem ferrytyny.
18-30 mg żelaza i 100-300% witaminy C w każdym dniu, obliczone w cronometer.com.
Dania gotowe w 15–30 minut, bez potrzeby kulinarnych umiejętności.
Produkty o najwyższej zawartości żelaza wraz z dobrym przyswajaniem Fe!
Ten jadłospis to część pełnego e-booka o ferrytynie, który zawiera:
wyjaśnienie roli ferrytyny w organizmie
przyczyny jej spadku (menstruacja, stres, dieta, jelita, zapalenia)
diagnostykę laboratoryjną (jakie badania wykonać i jak interpretować)
zasady skutecznej i bezpiecznej suplementacji
strategie dietetyczne – jak komponować posiłki, aby naprawdę działały
NIska ferrytyna zaczyna to się od niedożywienie, a te wynika z nieprawidłowo zbilansowanej diety. Inwestując w ten bogatoodżywczy jadłospis, inwestyjesz w swój stan odżywienia, a ten zaaowocuje niższym ryzykiem chorób, lepszą odpornościa, równowagą hormonalna i pełnym zdrowiem metabolicznym.
Mając rozpiskę przed sobą, jakie produkty i ile dokładnie ich jeść, dobrane w smaczne i pożywne posiłki, nie musisz codziennie myśleć co i z czym zjeść. Oszczędzasz czas, energię i przypadkowe jedzenie czegokolwiek, co sabotuje Twoje wyniki zdrowotne i sylwetkowe - bo Cię nie odżywia, tylko zapycha mało wartościowymi kcal.
Z gotowym planem idziesz konsekwentnie po wysoką ferrytynę - bo opiekujesz się pierwszorzędną przyczyną, czyli za niskim spożyciem białka, żelaza i innych składników mineralnych czy witamin w codziennej diecie.
dla kobiet o niskiej masie ciała lub przy małej aktywności
dla kobiet umiarkowanie aktywnych
dla kobiet o prawidłowej masie ciała i umiarkowanej aktywności
dla kobiet aktywnych lub z wyższym zapotrzebowaniem
Adiunkt w Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie na wydziale Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Inżynierii Biomedycznej w Katedrze Metrologii i Elektroniki. Senior Analog Design Engineer, w trakcie studiów psychodietetycznych.
Zakochana w zdrowej diecie i psychoodietetyce, a także zadurzona po uszy w Indiach, Weronika to autorka przepisów:
100 g wątróbki drobiowej
1/3 czerwonej cebuli (pokrojona w piórka)
1 mała marchewka (pokrojona w słupki)
1/3 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1–1½ plastra świeżego lub mrożonego ananasa (pokrojonego w kostkę)
1 pomidor (obrany ze skórki) lub 2–3 łyżki pulpy pomidorowej
Kawałek świeżego imbiru (starty – ok. 1 łyżeczki)
Kukurydza konserwowa (2–3 łyżki)
Sos sriracha (do smaku)
Przyprawa curry (do smaku)
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Oliwa extra virgin
Ryż basmati
Opcjonalnie:
Szczypiorek na wierzch
Ruż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wątróbkę można wcześniej zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem startego imbiru i sosu sriracha – najlepiej na około 30 minut. Na rozgrzanej patelni z odrobiną wody podsmaż czerwoną cebulę (bez tłuszczu), lekko ją soląc. Gdy się zeszkli, dodaj wątróbkę i duś na większym ogniu, aż lekko smięknie (dolej wody, jeśli wyparuje). Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę oraz pomidora (lub pulpę pomidorową). Duś wszystko razem na średnim ogniu, aż wątróbka nie będzie surowa w środku, a warzywa zmiękną. Dopraw danie przyprawą curry, pieprzem i dodatkową ilością srirachy według uznania. Na końcu dodaj pokrojonego ananasa wraz z kukurydzą i duś jeszcze przez kilka minut, aż smaki się połączą. Całość podawaj na gorąco z ugotowanym ryżem basmati. Polej oliwą pow ierzchu (na zimno) i posyp szczypiorkiem.
Baza:
Dodatki:
Ugotowane buraki zblenduj z wodą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki, a następnie podgrzej zupę w garnku na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. W międzyczasie ugotowaną ciecierzycę opłucz, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, wymieszaj z oliwą (lub bez tłuszczu) i przyprawami, po czym upraż w air fryerze przez około 6 minut w 200°C, aż stanie się chrupiąca (lub piecz w piekarniku w tej samej temperaturze przez 15–20 minut). Ugotuj jajka na półmiękko – około 6–7 minut od zagotowania wody – i obierz. Gotową, gorącą zupę podawaj z połówkami jajek, chrupiącą ciecierzycą, pestkami dyni/oliwą i świeżą natką pietruszki.
Pomagam dietą, nie lekami.
Wszelkie prawa zastrzeżone Katarzyna Łożyńska